Algemeen

Almelose buurtvereniging Delplant bestaat halve eeuw

ALMELO - Kegelen, huiskamerconcerten, puzzeltochten, tentfeesten en optredens van bekende artiesten waaronder Sheila Timmerman. Voor buurtvereniging Delplant is niets te gek. En dat al vijftig jaar lang. Het gouden jubileum wordt vrijdag 21 april gevierd met een reünie van de (oud)bewoners van De Planthofsweg en Deldensestraat-Zuid. 

Hendri Ezendam, Ina Wassink en Jan Hammink voor de boerderij van de familie Slaghuis, waar vele jaren in het weiland de buurtfeesten van buurtvereniging Delplant werden gehouden. Foto: Bianca Hellemons

Oprichter Jan Hammink vond het in 1972 tijd dat er meer georganiseerd zou worden voor de buurtbewoners, zowel jong als oud. “We zaten allemaal gekke spelletjes te bedenken zoals piratenroof en kruiwagenraces.” En dus werd er een buurtvereniging opgericht: Delplant. Een samenvoeging van de namen Deldensestraat en de Planthofsweg.

Hele jaar door

De eerste activiteit was een voetbalwedstrijd tussen beide straten. Daarna volgden tal van andere activiteiten, waaronder tweekampen, bingo- en bowlingavonden. Hammink: “We beperkten ons niet tot de zomermaanden, zoals de meeste straat- en buurtverenigingen. Het hele jaar door hadden we activiteiten. In de koude maanden gingen we kegelen bij ’t Maatveld, hielden we huiskamerconcerten en werd de kerstboom opgezet in de straat.” 

Hoogtepunten waren toch wel de grote feesten waar artiesten kwamen optreden, zoals Alwie Kroeze en Sheila Timmerman. In de tussentijd is er veel veranderd. “Er was toen nog geen industriegebied. We hebben wat vergrijzing, maar er is ook heel wat jong spul bijgekomen”, weet Hammink. “We hebben nog steeds een hechte band.” 

Door corona hebben de activiteiten stil gelegen, maar Hammink hoopt met de naderende reünie dat er nieuw leven wordt ingeblazen in de buurtvereniging. “Zelf zal ik die taak niet meer oppakken. Ik ben 70 geworden, het is nu tijd dat anderen het stokje overnemen.”

Wie weet worden er (nieuwe) ideeën gedeeld tijdens de reünie in ‘t Maatveld. Een zevental bewoners van de twee straten, inclusief Hammink zelf, is druk bezig met de organisatie.

Het comité hoopt op een grote opkomst. “Sommige oud-bewoners zijn overleden, velen zijn verhuisd door onder meer de komst van een industrieterrein en de aanleg van de Nijreessingel. We hopen in elk geval zoveel mogelijk oud-bewoners te bereiken en er weer een gezellige dag van te maken.” Iedereen die er woont of heeft gewoond in de Deldensestraat-Zuid of Planthofsweg wordt opgeroepen zich aan te melden. 

De bedoeling is om tijdens de reünie ook terug te blikken op de afgelopen 50 jaar. “We hebben enorm veel activiteiten gehad, waar velen foto’s hebben gemaakt. We hebben al wel wat materiaal, maar hoe meer hoe beter. Wat is er leuker om samen herinneringen op te halen aan deze goede tijden?” 

Wie oud beeldmateriaal heeft van de activiteiten van Delplant of zich aan wil melden, kan contact opnemen via planthof1972@gmail.com.