Algemeen

Brand legt bedrijfsverzamelgebouw in de as

ALMELO - Een zeer grote brand heeft op vrijdagavond 20 januari een bedrijfsverzamelgebouw aan de Cesar Frankstraat in Almelo verwoest. Tijdens het uitbreken van de brand was niemand in het pand aanwezig. Een NL- Alert werd uitgegeven voor omwonenden om deuren en ramen te sluiten. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De meeste brandweerlieden waren al in de nieuwe kazerne, omdat een aantal medewerkers van Brandweer Twente in het zonnetje werden gezet. Rond negen uur in de avond kreeg de brandweer een melding van een uitslaande brand in een bedrijfsverzamelgebouw. “De piepers gingen af en de brandweermannen vlogen hals over kop weg”, geeft fotograaf Hans van Cronenberg aan.

Bij aankomst op de kruising van de Cesar Frankstraat met de Aalderinkssingel werd direct opgeschaald naar zeer grote brand. De brand was al zover ontwikkeld dat het niet meer verantwoord was om binnen een blussing in te zetten. Vanuit het nabij gelegen kanaal zijn blusvoertuigen en redvoertuigen voorzien van voldoende water om te kunnen blussen. Het pand is volledig door de brand verwoest.

In het pand op de kruising van de Cesar Franckstraat met de Aalderinkssingel waren onder meer Kringloop XL, Reefman Sport, het pakketdepot van PostNL en sportschool Boxing Gym gevestigd.

Bij de brand is veel rook vrijgekomen en deze trok over de wijk Aalderinkshoek. Er is een NL-Alert verstuurd waarin is opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. Bewoners is gevraagd ook ventilatie uit te schakelen. Diverse meetploegen hebben in de wijk metingen uitgevoerd. Er zijn geen verhoogde concentraties gemeten. 

De brandweer heeft bij deze grote brand ook een drone ingezet om de rookkolom goed in beeld te brengen en om vanuit de lucht te kijken waar in het pand zich de vuurhaarden bevonden. “Op deze wijze hebben we gerichter vuurhaarden af kunnen blussen”, aldus de brandweer. Om de vuurhaarden goed te kunnen bereiken, zijn delen van het pand gesloopt. De brandweer is nog enkele uren bezig met nabluswerkzaamheden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

In de wijk Aaldrinkshoek liggen verspreid verbrandingsresten. 

Deze resten kunnen met wegwerphandschoentjes opgepakt worden. Kleinere resten kunnen opgeveegd worden en in de grijze bak gedeponeerd worden. Auto’s kunnen gewassen of afgespoeld worden. “Kijk ook dieren in buitenverblijven na en verschoon de kooien of hokken.”

Reacties

Goedendag,

Als inwoner van de Aalderinkshoek ben ik benieuwd of er iets bekend is over de oorzaak.

Vriendelijke groet,

Bas Roosen