Algemeen

Daan Oude Lashof grijpt naast titel beste tegelzetter

ALMELO - Een inschattingsfout heeft Daan Oude Lashof (19) ervan weerhouden om opnieuw met de titel van beste tegelzetter van Nederland naar huis te gaan. Daan moest een wand en tegelen met daarin het nummer 23. “Het was een moeilijke opdracht met veel maatvoering. Alle hoogtes, breedtes en lengtes moeten kloppen op de millimeter. Door een fout kwam ik de eerste dag in tijdnood.”

Daan Oude Lashof (derde van links) in gesprek met de koning. Foto: Familie Oude Lashof

Donderdag en vrijdag werden in de RAI in Amsterdam de Skills Heroes gehouden; de Nederlandse kampioenschappen voor jonge vakmensen uit het MBO. Bouwmensen Almelo had drie ijzers in het vuur: Daan Oude Lashof vertegenwoordigde het opleidingsbedrijf en het ROC van Twente op het onderdeel tegelzetten, Jelle Lenferink deed mee op het onderdeel timmeren en Sietse Maathuis kwam uit bij het metselen.

Daan wist aan het einde van de eerste dag van Skills the finals al dat hij zijn titel niet kon prolongeren. Vorig jaar haalde de tegelzetter van het opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo goud. Dit keer moest hij zijn meerdere erkennen in Yino Krasnici, die vorog jaar tweede werd. “Ik wist wel dat hij goed was. De eerste dag heb ik een klein foutje gemaakt, waardoor ik in tijdnood kwam. We moesten één werkstuk maken dat uit twee onderdelen bestaat. Aan het einde van de eerste dag was ik nog niet klaar met een deel. Toen wist ik al dat ik tweede zou worden.” 

Daan zette er de volgende dag zijn schouders onder, om toch een zo goed mogelijk werkstuk af te leveren. Tijdens zijn werkzaamheden kreeg hij bezoek van de koning. “Ik heb hem uitgelegd hoe ik het logo gemaakt heb, hoe dat met het meten en het snijden ging.” Daarna mocht de koning het zelf proberen. Op de wand moest van groene en oranje tegels een tulp ontstaan. De tegels waren al op maat gesneden en enkele stukken waren al geplakt. Voor de koning was een stukje vrijgelaten, zodat hij het laatste stukje erin kon plakken. “Hij had al moeite met een paar stukjes inplakken. Ik heb hem nog gevraagd om van carrière te switchen: hij tegelen en ik naar de Koningsspelen”, grapt Daan. “Het gesprek met hem was een leuke bijdrage aan deze twee dagen.”

Voor Jelle Lenferink (timmeren) en Sietse Maathuis (metselen) zat er helaas geen podiumplek in.