Algemeen

Erasmusleerlingen steunen Jeugdfonds Almelo met opbrengst ondernemerschapsproject

ALMELO - Hoe mooi is het als je als leerling niet alleen leert over ondernemen, maar ook meteen het verschil maakt voor een ander? Dat is precies wat de 4 havoleerlingen van Het Erasmus deden. Afgelopen week overhandigde docent bedrijfseconomie Cihan Karacaoglan een cheque aan niemand minder dan zijn voormalige aardrijkskundedocent en oud-directeur de heer Capel; inmiddels met pensioen, maar nog altijd actief voor het goede doel.

De opbrengst van het project ging naar het Jeugdfonds Almelo, een organisatie die zich inzet voor kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen. Dankzij het fonds kunnen ook deze kinderen sporten, muziekles volgen of beschikken over een eigen fiets. Geen luxe, maar een noodzaak om mee te kunnen doen.

De donatie is het resultaat van een ondernemerschapsproject bij het vak bedrijfseconomie. Leerlingen richten een eigen bedrijfje op, schrijven een businessplan en pitchen hun idee tijdens een aandeelhoudersvergadering aan ouders en een jury van lokale ondernemers. Daarbij proberen zij het publiek te overtuigen om aandelen te kopen, waarmee zij hun startkapitaal verwerven. En de winst? Die gaat grotendeels naar het goede doel. Het winnende team krijgt van school een symbolische prijs van € 25.

Vanaf schooljaar 2025-2026 doen ook 5 vwo-leerlingen mee aan dit mooie en leerzame project. Tijdens het project ervaren leerlingen hoe het is om samen te werken, te presenteren en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Daarbij is uit evaluaties gebleken dat deze aanpak leerlingen waardevolle inzichten geeft in ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid.

Op Het Erasmus mavo/havo/vwo maken leerlingen al vanaf klas 1 kennis met ondernemerschap en burgerschap via het programma Ondernemend Burgerschap (OBS). Gedurende twee uur per week werken zij aan praktijkgerichte projecten. In klas 1 organiseren zij een high tea voor een verzorgingstehuis en pitchen voor startkapitaal om producten te verkopen. In klas 2 runnen zij tijdelijk de schoolwinkel en organiseren een stedenreis. In klas 3 starten zij een eigen onderneming, krijgen gastlessen van de Rabobank en presenteren hun bedrijf aan een externe jury. De opbrengst van deze projecten wordt jaarlijks gedoneerd aan de Almeloopers. Zo blijkt dus: ondernemen leer je door te doen. En het mooist is, als je daarmee ook iets kunt betekenen voor een ander.