Algemeen

“Het maakt niet uit wie of hoe je bent, je mag er sowieso zijn!”

ALMELO - Meer dan 250 groep 8-ers uit Almelo en omstreken waren dinsdag 17 januari aanwezig bij de workshopmiddag van Het Noordik Lyceum. Zij konden deze middag kennismaken met verschillende activiteiten en zo de stromingen van Het Noordik Lyceum ontdekken. “Een stroming hoef je niet direct te kiezen als je je bij ons aanmeldt, maar we laten onze leerlingen onder schooltijd kennismaken met veel verschillende vakgebieden”, aldus Mirjam van der Monde, teamleider eerstejaars.

Hannah werkt in de kantine verder op haar iPad, die ze in de brugklas van school kreeg.

Hannah is één van de huidige brugklassers. Zij komt uit Tubbergen en koos deze periode voor N+Uren uit de stroming Kunst & Cultuur. “N+Uren zijn lesuren die je zelf kunt kiezen. Ik koos voor ‘2D Kunst’ en ‘muziek’. Ik speel zelf al ongeveer acht jaar dwarsfluit, maar tijdens deze keuze- uren heb ik de basis van pianospelen geoefend. We vormden met een groep leerlingen een klein orkest en hebben ook op het open huis gespeeld. Dat er voor dingen die ik leuk vind, bijvoorbeeld muziek, onder schooltijd tijd voor vrij wordt gemaakt, dat vind ik vooral heel fijn.”

N+Uren en mentorcoaching

Bij het kiezen van de N+Uren worden de leerlingen geholpen door hun persoonlijke mentorcoaches. De N+Uren zijn onderverdeeld in vijf stromingen (Economie & Maatschappij, Kunst & Cultuur, Taal & Talent, Sport & Bewegen en Wetenschap & Technologie, red.). Daarnaast wordt ook specifieke vakondersteuning aangeboden, of algemene hulp, bijvoorbeeld voor ‘leren leren’ of ‘leren plannen.’ Mirjam van der Monde: “Zo ontdekken zij tijdens hun middelbare schoolperiode wat zij écht leuk vinden en kunnen zij een goede keuze maken voor een profiel in de bovenbouw of de vervolgopleiding. De focus van de mentorcoach ligt op het coachen van de leerlingen. Zij helpen de jongeren om zelf de regie te pakken over de persoonlijke keuzes die zij maken. We zien de leerlingen groeien in hun ontwikkeling, dat is mooi om te zien.”

De dertienjarige Lotte zit in havo 2 en maakte afgelopen zomer de overstap van een andere middelbare school naar Het Noordik Lyceum. “Ik ben heel blij dat ik nu hier op school zit. Het is hier heel veilig, ook al lijkt het een hele grote school. Ik voel mij gezien. De sfeer is hier fijn en het is rustig. Het maakt niet uit wie of hoe je bent, je mag er sowieso zijn!”

Lotte: “Toen ik van school ging wisselen, liep ik een dagje mee met een klas. De omgang tussen leerlingen en docenten was heel prettig. Dat merk ik nu nog steeds. Ik heb dyslexie en ik word hier heel erg goed geholpen. Mevrouw Wijma is RT-er (remedial teacher, red.). Dat is eigenlijk persoonlijke hulp voor iets wat je moeilijk vindt. Op die andere school had ik geen Duits in de brugklas. Ik had dus nog wel wat in te halen. Mijn moeder vindt het belangrijk dat ik wel Duits leer, omdat we hier dichtbij de Duitse grens wonen. Ik vind het niet moeilijk en wel interessant, dus het gaat mij gelukkig best goed af.”

Hannah haakt in op Lotte en vult aan: “Je mag hier heel veel dingen zelf kiezen. Ze kijken echt naar je interesses en helpen heel goed. Als ik iets moeilijk vind, dan klap ik dicht. Ik merk dat er de tijd wordt genomen om goed uitleg te geven. Ik zit nu in een mavo-havo-brugklas, maar met deze cijfers kan ik straks naar de havo. Ook als je mavo/havo doet, dan krijg je net zoveel hulp als dat je havo of gymnasium zou doen. Dat is fijn.”

Ook kennismaken met Het Noordik Lyceum? Meld je dan aan voor een persoonlijke rondleiding via www.hetnoordik.nl/rondleiding.