Algemeen

Mix en Match lijkt een schot in de roos

ALMELO - Buiten was het heerlijk zonnig. Binnen was er lekker gebak en vervolgens was er een heerlijk lentediner van drie gangen. De deelnemers én organisatie hadden  er zin in. De start van Mix & Match voor mensen met dementie en hun partner begon onder ideale omstandigheden. De verwachtingen zijn heel positief en deelnemers en begeleiding zien uit naar de volgende aflevering op 11 juni.

Mix & Match is een maandelijkse activiteit voor mantelzorgers samen met hun partner (of ouder of andere zorgvrager) met beginnende dementie. Deze vindt plaats in het Meester Siebelinkhuis en heeft een bijzondere opzet. De deelnemers worden altijd gezamenlijk ontvangen met koffie en lekkers, daarna zijn er twee activiteiten onder één dak: één voor de mantelzorgers, een andere voor de mensen die kampen met geheugenproblemen. Daarna volgt weer een gezamenlijke maaltijd ter afsluiting.

De eerste Mix & Match week wel een beetje af van bovenstaande opzet. Omdat het de eerste keer was, kregen deelnemers een volledig, gezamenlijk kennismakingsprogramma aangeboden. De tongen kwamen al los bij de koffie en het gebak, maar vooral na het inzetten van een ‘Ren je rot’ spel met foto’s. Daarmee konden deelnemers aangeven wat ze allemaal leuk vinden en ook wat ze minder graag doen. Het zorgde er ook voor dat mensen gingen vertellen over dingen die ze belangrijk vinden. Het leverde mooie verhalen over bijvoorbeeld de binnenvaart op.

Mix & Match is door Mantelzorg Almelo en De Klup Twente ontwikkeld naar aanleiding van de aanhoudende vraag om gezamenlijke activiteiten voor mantelzorgers met een partner die dementie heeft. De gemeente Almelo, in casu wethouder Eugene van Mierlo, heeft als ervaringsdeskundige veel begrip voor mantelzorgers en zag toe op financiering van het project.

Het was voor de organisaties die Mix & Match ontwikkelden spannend hoe de eerste aflevering zou uitpakken, maar na afloop was iedereen blij en tevreden. De deelnemende dames vonden onderling veel begrip en herkenning. De mannelijke deelnemers genoten. Van de aandacht, van de sfeer en zeker van de heerlijke maaltijd die door vrijwilligers vers was bereid.

Begeleidster Lenneke Herben vond het begin van de nieuwe activiteit ook zelf wel een beetje spannend, maar was enthousiast. “Dit gaat echt wat worden”, is haar overtuiging. De volgende aflevering van Mix & Match is op 11 juni. Daarvoor worden wel de twee verschillende ‘trajecten’ ingezet. Met een activiteitenaanbod voor de heren (biljarten e.a.) en voor de dames een kringgesprek over mantelzorg en hoe zij dat ervaren. Ook dan wordt de dag afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.

Er is bij Mix & Match nog plek voor maximaal vijf koppels. Maar bij nog meer belangstelling komt er een extra groep bij. Informatie en opgave: Marja@deklup.nl, tel. 06-51171964.