Algemeen

Personeel fleurt Huis Eugeria op tijdens NL Doet

ALMELO - De grootste vrijwilligersactie van Nederland is afgelopen weekend weer gehouden. Tijdens NL Doet werden meerdere projecten in Almelo aangepakt. Zo werden de krachten gebundeld op het buitenterrein rondom Carintreggeland Huis Eugeria. 

Het buitenterrein van Huis Eugeria en de tuin bij dagbegeleiding De Wingerd zijn tijdens NL Doet opgefleurd met viooltjes. Foto: Bianca Hellemons

Voornamelijk personeelsleden Van Huis Eugeria hadden zich vrijdag verzameld. Door de regen bleven leerlingen van Het Letterveld afgezegd en konden ook niet alle klusjes die op de lijst stonden worden gedaan. Op de planning stond onder meer het beitsen van het dierenverblijf. “Dat klusje zal dan een andere keer moeten worden geklaard”, zegt welzijnscoach Herma Kleinjan. “We kunnen niet alles doen, omdat veel dingen kletsnat zijn. Maar we doen wat we kunnen doen. Met hulp van onze vrijwilligers Marja en Jan, onze rotsen in de branding.”

Na een warme kop koffie of thee werden de jassen aangetrokken en ging men in teams aan de slag. In een tent werd met behulp van drie leerlingen van het Zone College een aardbeienrek gebeitst. Wethouder Van Mierlo hielp een handje bij het in elkaar zetten van een gereedschapsschuurtje. De tuin bij dagbegeleiding De Wingerd werd opgefrist met het poten van viooltjes. Ook werden de terrassen geveegd en voorzien van fleurige bloempotten.

“We zijn niet alleen onze vrijwilligers en collega’s dankbaar die een handje helpen, ook onze sponsoren”, geeft Herma aan. “We hebben een financiële bijdrage gekregen vanuit NL Doet. Dankzij lokale sponsoren hebben we meer aan kunnen pakken, zoals de bloembakken voorzien van nieuwe planten en het aardbeienrek. Daar gaan we deze zomer zoveel plezier van hebben.” De intentie is om dit voorjaar ook nog een moestuin aan te leggen. “Daar zijn we super blij mee. We hebben al dieren zoals geitjes, konijnen en cavia’s. Het wordt hier steeds gezelliger wonen voor onze cliënten.”

Tijdens de dagen rondom NL Doet zijn er heel veel mensen die hun handen uit de mouwen steken om een ander te helpen. En dat is een groot goed. Want waar zouden we zijn zonder al die vrijwilligers? Ze maken ieder op hun eigen manier onze samenleving een stukje mooier. Of het nu is bij een vereniging, op school of de kerk. Voor een dag zoals deze of misschien wel elke week.

Hoewel er niet veel vrijwilligers zich hadden aangemeld voor deze activiteit, kijkt Herma terug op een productieve dag. “Samen met de collega’s hebben we nog best wat kunnen doen. Maar we kunnen altijd een paar extra helpende handen gebruiken”, geeft ze aan. “We hebben niet veel vrijwilligers. En er is zo veel te doen. Een wandeling maken met een cliënt of een spelletje spelen, fietsen op de duofiets. En we organiseren vaak grote activiteiten waar we hulp bij kunnen gebruiken.” Zo is er op 1 april een markt met oude ambachten. Deze markt is voor alle belangstellenden toegankelijk.