Algemeen

ROC van Twente examineert eerste studenten keuzedeel Bier

ALMELO - De opleiding Manager/ondernemer horeca van ROC van Twente biedt sinds dit jaar het keuzedeel Bier aan. De eerste studenten worden op donderdag 30 juni geëxamineerd. Het examen bestaat uit een theoretisch onderdeel en praktische onderdelen, namelijk het blindproeven en herkennen van vier bierstijlen. Maar ook het tappen van pils en het schenken van speciaal bier uit fles. De examinatoren zijn ondernemers van gerenommeerde horecabedrijven uit de regio.

Behoefte vanuit de markt

De opleiding sluit met dit keuzedeel aan bij de behoefte vanuit de markt en studenten om bier prominenter aan te bieden. In de horeca is namelijk een steeds grotere vraag om naast een wijn-spijs combinatie de wijn te vervangen door (speciaal) bier. “Dit is geen makkelijke taak“, weet docent bierkennis Gijs Reijns. “Er rust namelijk een soort van taboe op de combinatie van bier met gerechten. Maar ik zet me graag in om bier beter op de kaart te zetten.”

Studenten brouwen eigen bier

Het keuzedeel duurt 20 weken en bestaat uit een aantal theorielessen, excursies en proeverijen bij regionale brouwerijen. De studenten brouwen hun eigen bier op school om te beleven hoe bier zijn geuren en smaak krijgt en hoe je dat kunt beïnvloeden.