Algemeen

Rolstoelrondje binnenstad voor meer bewustwording

ALMELO - Een winkel of horecagelegenheid binnenstappen, voor de meeste mensen is dat de gewoonste zaak van de wereld. Maar hoe anders is het als je in een scootmobiel zit, rolstoelgebonden bent of een visuele beperking hebt? Stichting Almelo Toegankelijk nam vrijdag twee mensen zonder beperkingen mee in de wereld van mensen met een beperking. Almelo Toegankelijk is een stichting in oprichting, die bewustwording wil realiseren. “We wille ook praktisch meedenken om Almelo zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Dat past bij de inclusieve stad die Almelo graag wil zijn”, zegt voorzitter Joost Konijnenbelt.

Anouk de Jong , Lieneke Bolhuis en Joost Konijnenbelt van Almelo Toegankelijk

De stichting heeft Lieneke Bolhuis en Anoek de Jong bereid gevonden om deze vrijdag in een rolstoel te gaan zitten en zo door de binnenstad te gaan. “Ze zullen zien dat er veel goed gaat, maar dat er soms ook kleine obstakels zijn die maken dat je ergens niet naar binnen kunt”, aldus Konijnenbelt. Voor een paar uur kregen ze een rolstoel te leen van Medipoint. 

Waar ze in een rolstoel of scootmobiel vooral tegenaan lopen zijn de smalle gangpaden in de winkels en fietsen en afvalbakken die op de (smalle) stoep staan gestald. Allemaal kleine dingen, die een middagje in de voor deze mensen vaak een hele onderneming maakt. 

Enkele rolstoelgebruikers herkennen zich in het verhaal en reageren al op social media. Zoals Floortje van Loon. “Zelf merk dagelijks de obstakels die er zijn zowel met rolstoel en scootmobiel. Geen afritten of de tegels zitten los. Of van die hekjes waar je niet met je scootmobiel doorheen kan. Er moet eigenlijk iemand die invalide is bij de gemeente meekijken hoe de bestrating toegankelijker kan worden.”

Ook Vincent Snijders herkent de problemen. “Ik ging weleens als begeleider met de rolstoel vanaf De Riet naar de stad. Het duwen ging wel maar schuine en slechte stoepen kosten evenwicht en kracht. Kan me voorstellen dat als je zelf in de rolstoel zit dit best zwaar is.”

Brenda Gouma voegt toe: “De invalideparkeerplaatsen zijn veel te smal. Meesten hebben in verband met de rolstoel een grotere auto mee. Dus krap in het vak en dan er nog uit wurmen.”

Volgens Joost Konijnenbelt is het niet alleen slecht nieuws en gaat er ook veel goed. “Bij een kapper in de Grotestraat Zuid is één plek waar geen vaste stoel staat en waar je dus met een rolstoel voor de spiegel plaats kunt nemen om geknipt en geschoren te worden.”

Met deze actie wil Stichting Almelo Toegankelijk mensen bewust maken van waar je met een beperking tegenaan kunt lopen, of rijden. Konijnenbelt: “Pas als je zelf iets ervaren hebt, besef je dat een kleine aanpassing soms een wereld van verschil betekent voor anderen. Dat willen we aanjagen.”