Algemeen

Tijdschrift Schik voorlopig gered dankzij echtpaar De Vries

ALMELO - Wieger de Vries en Marlien de Vries hebben Stichting de Klup Twente helemaal overdonderd met een cheque ter waarde van €5.500. Het geld mag De Klup gebruiken om het tijdschrift Schik gratis te blijven uitgeven voor vierduizend mensen met een beperking en iedereen die hen een warm hart toedraagt.

De cheque van Wieger en Marlien de Vries werd in ontvangst genomen door directeur Alina Fazal.

Het geld hadden Wieger en Marlien verdiend met een grote veiling en verkoop van de laatste spullen uit hun modezaak Split Level. Het echtpaar, tot voor kort eigenaren van de roemruchte modezaak Split Level, waren ooit de allereerste adverteerders voor Schik. Ze zijn daarmee al die jaren doorgegaan tot de deuren van hun winkel definitief in het slot vielen. Ze zochten zelfs een nieuwe adverteerder voor de plek in Schik die Split Level ‘achterliet’.

Omdat ze wisten van de enorm gestegen kosten voor de uitgifte van het tijdschrift, kwamen ze in de nazomer ook nog in actie voor Schik. Ze hielden een veiling van de laatste items uit de winkel en van geschonken kunstwerken. Na de veiling bleven ze nog wat spullen doorverkopen vanuit de winkel van collega-ondernemer Ben Kamp.

Over de opbrengst van die actie hulden Wieger en Marlien zich in stilzwijgen, tot vorige week. Tijdens een lunch in het nieuwe restaurant Brownies & DownieS bedankte Wieger de genodigden voor hun inzet voor de veiling en overhandigde hij directeur Alina Fazal de cheque voor de uitgifte van Schik. 

Het bedrag overrompelde de ontvangers van De Klup. “We hoopten heel stiekem op duizend euro”, bekent hoofdredacteur Hanny ter Doest, “maar dit is wel een heel fantastisch bedrag.” Ze vertelde de gasten over de populariteit van ‘het boekje’ onder mensen met een beperking. Maar ook dat het steeds moeilijker wordt om het gratis te kunnen blijven verstrekken, omdat papier schaars(er) wordt en de prijzen voor drukwerk in het afgelopen jaar met tientallen procenten tegelijk stegen. “Maar met deze bijdrage zijn we voorlopig uit de zorgen.”

Stichting de Klup bracht dertien jaar geleden de eerste editie van Schik uit. Een tijdschrift dat De Klup speciaal maakt voor, met en over mensen met een beperking en iedereen die hen een warm hart toedraagt. Het blad wordt gefinancierd door haar adverteerders en gratis verspreid.

Schik vierde in 2022 haar koperen jubileum. Het blad verscheen in het eerste jaar in een papieren oplage van tweehonderd stuks, maar dat werden er al snel heel veel meer. Inmiddels verspreidt De Klup Twente vierduizend full colour ‘Schiks’ in de lente, zomer, herfst en winter. In Schik staan verhalen over activiteiten, hulp die de Klup krijgt van derden, er staan puzzels en kleurplaten in, tal van artikelen over mensen met een beperking en columns. Een flink aantal vaste rubrieken wordt gemaakt door redactieleden met een beperking.