Sport & Vrije tijd

Almeloopers maken weer feest van doorkomst Roparun

ALMELO - Dit pinksterweekend moet weer een feest worden voor de Almeloopers en alle andere deelnemers aan de Roparun. Daarbij is Almelo ook een doorkomststad. Op de route Noord door Almelo zijn er veertien 'feest momenten' waar publiek van harte welkom is. De hele dag door zijn er festiviteiten, georganiseerd door Roparun Doorkomst Almelo. “Wij maken er natuurlijk een feestje van maar daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken!”

Almeloopers en andere lopers aan de Roparun werden vorig jaar feestelijk onthaald in Almelo.

De deelnemers starten op zaterdag 27 mei op het vliegveld in Enschede, om een afstand van zo’n 520 kilometer af te leggen. De ene helft van deelnemende groepen loopt de noordelijke route (naar Drenthe, via Almelo, over de Veluwe naar Rotterdam), de andere helft legt de zuidelijke route af (Winterswijk, via Arnhem, Limburg en Brabant naar Rotterdam). Met de estafetteloop wordt geld ingezameld voor palliatieve zorg aan mensen met kanker.

Op de route van de 30 kilometer door en langs de gemeente Almelo is er op 14 verschillende plekken een feest georganiseerd door het doorkomstteam van de Almeloopers. Een apart team, dat niet deelneemt aan de Roparun zelf, draagt zorg voor het feestelijke programma op Eerste Pinksterdag. Een afwisselend programma: van stil en ingetogen tot bruisend en feestelijk muzikaal. “Juist deze feesten op de route geven de deelnemende teams weer extra adrenaline om de finish te halen”, zegt teamcaptain Philip Dhert. “Daar doen wij het allemaal voor.”

Door de stal

Met een omweg via Bourtange komen de teams die de noordelijke route lopen, waaronder de Almeloopers, op Eerste Pinksterdag door Almelo. De teams zijn dan al 330 kilometer onderweg. Tegen 16.00 uur worden de eerste lopers bij Aadorp verwacht, waar het feest is bij dorpshuis ’t Aahoes. Daarna rennen ze door langs Hospice Het Meulenbelt aan de Vriezenveenseweg. Hier zijn optredens van Odin '92 Jazzdans van diverse groepen. Daarna komen de lopers oog in oog te staan met de koeien, wanneer ze door de koeienstal bij boerderij Lenferink aan de Weitemansweg gaan. Ze krijgen daar een blokje kaas voor de energie en melk als 'de witte motor'.

Laan der bezinning

Via Harbrinkhoek en Mariaparochie gaan de hardlopers door de Gravenallee, die voor deze dag wordt omgedoopt tot ‘Laan der bezinning’. Net als bij de Tour de France zullen er namen op het asfalt worden geschreven. Een moment voor een traan en een lach, emotie en saamhorigheid. Bij het tolhuisje Gravenallee zal B&W de Roparunners verwelkomen en Servus zorgt weer voor de gezelligheid. Dit jaar komt Eric van der Leij ook optreden.

De route gaat verder via de brandweer en gemeentehuis naar het Marktplein bij café Nielz. Op het marktplein worden vanaf 12.30 uur optredens verzorgd door shantykoor De Oostvaarders, de band Premium, ReTunez en dj Tim Mulder. Op het Amaliaplein zullen dj’s André en André voor een enorme sfeer zorgen. 

Via het Hospice Leendert Vriel in De Koppel lopen de deelnemers nog een rondje over het veld van Erve Asito voordat ze Almelo verlaten, op weg naar de Coolsingel in Rotterdam. “Ook dit jaar stomen wij af op een geweldig mooi bedrag om te doneren aan de Roparun. Dit jaar komt ruim € 60.000 weer terug aan donaties vanuit de Roparun aan zes verschillende instanties in de regio. Daar doen we het allemaal voor.”