Sport & Vrije tijd

Lokale kunstenaars schilderen Heracles-spits Armenteros op het witte doek

ALMELO - Het Huis van Katoen en Nu had woensdag wat weg van een kleine studio van het populaire MAX tv-programma Sterren op het Doek. Heracles-spits Samuel Armenteros zat op een kruk en werd omringd door drie lokale kunstenaars en de lokale omroep Almelo. 

Kunstenares Carla Stamsnijder maakt een schets van Heracles-spits Samuel Armenteros voor de lokale editie van Sterren op het Doek.

De kunstenaars Jos Engbersen (Almelo), Carla Stamsnijder (Harbrinkhoek) en Paul Tieke (Almelo) hebben de uitdaging aangenomen om hem vast te leggen met penseel. “Het was spannend”, zegt Jos Engbersen. “Ik zit al jaren achter mijn ezeltje. In alle rust schilder ik dan wat. Hier moet je in vier weken tijd iets proberen te laten zien onder zekere druk.”

Kunstig drieluik

Het idee voor Sterren op het Doek ontstond tijdens een gesprek tussen Engbersen en Erwin Lette van het Huis van Katoen en Nu. Tot en met 8 februari exposeert de Almelose kunstschilder enkele werken van hem. “Erwin vroeg enkele dingen over mij. Zo kwam het ter sprake dat ik in de portefeuille bij het programma van MAX zit. Daar heb ik al heel lang niets meer van gehoord. Ik heb twee schilderworkshops gegeven en lezing verzorgd. Toen was de vraag om er een drieluik van te maken, door een lokale Sterren op het Doek te maken.”

Professioneel

Voor zowel de kunstenaars als voor Armenteros was de setting in het begin wat onwennig. Gelukkig was er genoeg tijd voor een ontspannend gesprek, zodat de kunstenaars de mogelijk hadden om de man achter de voetballer te leren kennen. “Er zat een vriendelijke, sympathieke voetballer tegenover me. Volgens mij was het voor hem ook eerst wat onwennig. We konden hem van alles vragen en eenmaal bezig viel de spanning van me af”, aldus Engbersen. “Naarmate het werk vorderde, werd de sfeer steeds relaxter. En het kwam heel professioneel over, met al die camera’s om ons heen.”

Veiling

Het grove werk zit er op en de komende weken gaan de kunstenaars verder in hun eigen ateliers. Op zaterdag 25 februari om 15.00 uur worden de kunstwerken onthuld. Armenteros kiest dan zijn favoriete schilderij. Engbersen heeft aardig in zijn hoofd zitten hoe hij het uit wil werken. “Ik heb eerst een dag rust moeten nemen. Met behulp van foto’s die ik heb genomen moet het lukken. Al schilderend verandert er waarschijnlijk wel wat. Het is een proces, dan neem ik eens wat afstand of laat ik het een dag rusten. Dan ontstaat er iets wat goed is. Het zou een eer en mooi zijn als Armenteros mijn schilderij kiest. Of hij het mooi vindt, is een kwestie van smaak.”

De twee schilderijen die niet door de Heracles-spits worden gekozen, worden zaterdag 25 februari per opbod verkocht voor het goede doel ‘Verjaardag in de Maak’.