Sport & Vrije tijd

Marly van Gaal komt met nieuwe single; samenwerking rapper Simpel

ALMELO - Het nieuwe jaar begint goed voor de Almelose singer-songwriter Marly van Gaal. Samen met de Almelose rapper Simpel (Sam Vosman) heeft ze een nieuwe single uitgebracht: ‘Vandaag’. “Het nummer is wat anders dan dat ik of Sam normaliter maken maar desalniettemin is het een gaaf nummer geworden dat past bij de popmuziek van tegenwoordig, vooral in Nederland.”

Marly van Gaal en rapper Simpel (Sam Vosman) hebben samen het nummer ‘Vandaag’ uitgebracht.

De 18-jarige Marly geniet van een tussenjaar, om uit te vinden wat ze precies wil met muziek. Na een kijkje aan het conservatorium in Arnhem is daar in elk geval een streep doorheen gezet.

“Het liefst ga ik naar de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en anders een andere studie en dan blijf ik in mijn eigen tijd muziek maken. In januari zijn nog de open dagen van de Rockacademie in Tilburg. Ik zie wel waar ik terecht kom.”

In dit tussenjaar begint ze ook echt met het schrijven van eigen materiaal. Zowel Nederlands- als Engelstalig. “Ik begin mijn sound te vinden en het schrijven gaat steeds vloeiender. Voor mijn solocarrière kies ik dan toch voor het Engelstalige, dan kan ik een groter publiek pakken.” 

De Almelose is voornamelijk bekend van The Voice Kids in 2019, waar ze als 14-jarig meisje aan deelnam. “Ik heb nooit wat met muziek of theater gedaan. Toen ik bij het Noordik kwam, was het raak”, zegt ze. Na haar televisieavontuur werkt ze samen met meerdere artiesten, om gaandeweg vele dingen mee te krijgen van zo veel mogelijk verschillende genres.

En zo zijn eigenlijk ook de samenwerking met Sam en het nummer ‘Vandaag’ ontstaan. “Ik vind Marly zo goed, dat ik haar graag in de studio wilde horen om haar muziek te laten maken. In eerste instantie kwam ze om mij te helpen met een ander nummer dat op mijn album gaat komen. Zonder de intentie om nog muziek te maken zaten wij ‘s avonds in de studio met wat vrienden. Tim Ebeltjes kwam met het gitaar stukje, wat Marly en mij direct aansprak.” Oude teksten en nieuwe teksten zijn gebruikt om de track dicht te maken. In het laatste halfuur van de dag en studiosessie schreef Marly het refrein. “Een zin bleef bij mij hangen. En met die insteek ben ik gaan schrijven.” Sam voegt toe: “Dat hebben we direct opgenomen. Een paar dagen later kwam ik terug in de studio en heb ik de tune verder in elkaar gezet”, voegt Simpel toe.

Het nummer gaat over de rapper Simpel, die al enige tijd aan de weg timmert. De 23-jarige rapper/songwriter is tot voor kort vooral actief als ghostwriter. Met artiesten als de Amerikaanse rapper Mac Miller en Nederlandse rappers Sticks en Hef als inspiratie zet hij een unieke sound neer waar een poppy spirit in te herkennen is. “Maar de vraag om me heen blijft steeds ‘Wat doe je vandaag? Wanneer maak je nu een nummer?’ En dat is waar ‘Vandaag’ over gaat.” Marly herkent zich hier eveneens in. “Ik denk dat iedereen het wel herkent”, zegt ze.

Het nummer is sinds vrijdag 6 januari te beluisteren via onder meer Spotify. Het duo hoopt dat hun single opgepikt gaat worden door de bekende radiozenders. Marly: “Het nummer is wat anders dan dat ik of Sam normaliter maken. Desalniettemin is het een gaaf nummer geworden dat past bij de popmuziek van tegenwoordig, vooral in Nederland. Het is een Nederlandstalig nummer met een catchy refrein.”

Beide Almelose zangtalenten hopen met dit nummer meet bekendheid te vergaren. In de toekomst wil Sam zich, net als Marly, beginnen met Engelstalige muziek. 

En wat de verwachtingen van het tweetal voor de rest van 2023 zijn? Sam: “Ik ga de studio weer in, ik ben al bezig met een nieuw nummer.” Waarop Marly reageert: “Ik weet nog van niks. Maar we blijven ideeën hebben. Ik kom er achter wat de kunstenaar in mij wil.”