Sport & Vrije tijd

Tino Stoop schaatst alternatieve Elfstedentocht voor goed doel

ALMELO - Tino Stoop gaat over enkele weken van start voor zijn deelname aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee (Oostenrijk). De Almeloër doet mee om geld en aandacht te krijgen voor kinderen met diabetes en om zijn oude schoolgenoot Bas van de Goor, oud-volleybalprof, te steunen. De WeSkate2ChangeDiabetes Challenge wordt verreden op dinsdag 24 januari.

Tino Stoop (links), die de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee gaat schaatsen voor de foundation van Bas van de Goor (rechts) in strijd tegen diabetes.

Deze eendaagse schaatstocht wordt georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). De stichting van de olympisch volleybalkampioen heeft als missie de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Stoop, zelf kerngezond en in het dagelijks leven sportleraar, heeft inmiddels ruim 1.700 euro via sponsors bijeen gebracht.

“Ik heb zelf geen diabetes”, geeft Tino aan. “Wel vind ik dat Bas met zijn foundation heel belangrijk werk doet. Hij laat zien dat sport en diabetes heel goed kunnen samengaan en dat sport een positieve invloed heeft op het reguleren van diabetes. Om programma’s aan te bieden is geld nodig; door middel van het schaatsen hoop ik een kleine bijdrage te leveren.”

Het is voor Tino niet zijn eerste sportieve actie. De opleidingsdocent aan de Calo Zwolle en Landstede Sport en Bewegen liep in 2012, 2013 en 2015 de marathon van New York en vijf jaar geleden heeft Tino een deel van de ronde van Spanje gefietst in de Sierra Nevada, ook voor BvdgF. “Door mijn werkzaamheden en gevolgde opleidingen, onder andere aan de Calo Zwolle, de KNVB- en KNHB Academie, heb ik de afgelopen jaren een aantal sporten actief beoefend. Eigenlijk schaats ik al heel lang. Na mijn ‘voetbal- en tennisloopbaan’ heb ik een paar jaar op de kunstijsbaan in Eindhoven schaatslessen gegeven.”

Ondanks zijn sportieve ervaringen treft ook Tino de nodige voorbereidingen. Naast de wekelijkse training op ijsbaan De Scheg in Deventer fietst hij ongeveer 200 tot 250 kilometer per week. “Helaas ging de challenge het afgelopen jaar niet door vanwege corona, maar nu lijkt het erop dat een jaar extra training niet voor niets is geweest.”

Tot nu toe heeft Tino meer dan 1700 euro opgehaald, maar hij hoopt nog meer geld op te halen. “Mijn sponsorpagina staat nog steeds open. Ik ben op zoek naar particulieren en bedrijven die mijn prestatie willen sponsoren en daarmee de BvdGF willen steunen in de organisatie van allerlei activiteiten voor kinderen met diabetes en hun gezinnen.”

Wie Tino Stoop een steuntje in de rug wil geven, kan een donatie doen via  www.bvdgf.org/fundraisers/tinostoop.