Uitgaan & Cultuur

All Mellow
Grootste straatmuziekfestival van Nederland in Almelose binnenstad

ALMELO - Almelo maakt zich op voor de dertiende editie van het All Mellow Straatmuziekfestival. Het grootste straatmuziekfestival van Nederland heeft 21 acts op het programma staan die zaterdag 10 juni in 46 blokken op 10 verschillende locaties in het centrum van Almelo zullen optreden. “Je valt van de ene in de andere verbazing”, garandeert organisator Henk Lammers.

Het All Mellow Straatmuziekfestival biedt een podium aan lokaal talent, landelijk bekende acts en alles wat er tussenin zit. “Maar altijd akoestisch”, zegt Lammers. “De straat is het mooiste podium. Het is basic en puur. Niets geen versterkers, het draait nog meer om de muziek. Artiesten hebben direct contact met niets vermoedende mensen.” 

Naamgeving

Lammers werd als ambassadeur van de straatmuziek vijftien jaar geleden gevraagd ‘iets’ te organiseren. “De straat is het mooiste podium”, vindt hij. Na enkele edities had zijn straatmuziekfestival echter nog wel een pakkende naam nodig. Een van deelnemende muzikanten, en tevens goede vriend van Lammers, bracht Lammers op een idee. “We schreven geregeld brieven naar elkaar. Op een van de enveloppen stond ‘All Mellow’ in plaats van Almelo. Hij mag graag namen verhaspelen. Ik vind het positief en gemoedelijk klinken. Het is Almelo op z’n Engels. Het geeft het internationale karakter weer van diet muziekfestival.”

De programmering is weer zo breed mogelijk gehouden, met uiteenlopende genres: Bluegrass, Klezmer, Balkan, Folk en Rock & Roll en Jazz. Verspreid door het centrum van Almelo zullen de acts optreden vanaf 12.00 tot 22.00 uur. Met weer een nieuwe line-up van muzikale gezelschappen die nog niet eerder op All Mellow stonden. Daarnaast bekende gezichten en publieksfavorieten zoals het Stroatensemble en Balkanova Orchestra en de uitsmijters ’s avonds op het Amaliaplein. Bij de fontein bij de Kerkstraat is weer een festivalmarkt met producten die aansluiten bij het festival, zoals sieraden, festivalkleding en tweedehands platen. Wie belangstelling heeft om op dit marktje te staan, kan zich nog aanmelden via de facebookpagina All Mellow Straatmuziek Festival Almelo. 

Kinderprogramma

Heel speciaal wordt ook het kinderprogramma van het Tijger Orkest, tussen 15.00 en 16.00 uur. “Naast een vol dagprogramma, springt deze er voor mij uit”, zegt Lammers. “Het is een van de hoofdacts en daarom is deze op een van de mooiste plekken; voor de doopsgezinde kerk. Een leuke familievoorstelling met een erg goede reputatie.” 

Jong talent

Terwijl het festival zich tussen 12.00 en 17.30 in het hele centrum afspeelt, spitst het zich vanaf 17.30 toe op het Amaliaplein waar het tot 22.00 doorgaat. Aan het begin van de middag is er een uitgebreid programma met de nieuwste lichting jonge talentvolle Almelose en regionale acts. “Dit jaar hebben we maar liefst zeven jonge bands. Talent uit Almelo en omgeving.” Dat zijn dit jaar Metanoia, A Little Late, Orla ‘n the Idiots, Wild Child, Ultra Violet, 4 Wheel Drive en Lisa & Lisse. Ook weer van de partij, maar dit jaar in kleinere bezetting, is de afsplitsing van jeugdorkest Wilhelmina, Sergeant W. Peppermint.

Andere niet te missen acts zijn Legiana Collective, het dansbaar groovende JATOCH, de klezmerbands Játzani Ensemble en Freilach, de softpunk van de Zweefclub, het van hun Campingtour bekende Nelles, de rock ’n roll en bluegrass van Dis, Dat ‘n’ D’ Udda, de Arteztalenten Mila & Mira. “En niet te vergeten onze lokale helden van Knights.”

Gratis festival

Het festival is de hele dag gratis toegankelijk, mede dankzij CAA, AlmeloPromotie, het Cogas Cultuurfonds, het Stadsfonds en het Roggekamp/Peitschfonds. Festivalschema en plattegrond is in iedere winkel in het centrum van Almelo op te halen en ook te vinden op www.pacoplumtrek.nl.