Uitgaan & Cultuur

Historisch Festival Almelo komt met ambulance en kwartetspel op eerste lustrum

ALMELO -  Na vier jaar is er in april weer een Historisch Festival Almelo. Kanonnen zullen bulderen op het slagveld in het Schelfhorstpark. Organisator Martijn Makkinga kijkt uit naar het eerste lustrum, dat sinds 2019 steeds moest worden uitgesteld. “We hebben méér dan 400 ingeschreven deelnemers. Naast Nederland afkomstig uit vele Europese landen, dus écht een groots internationaal deelnemersveld.”

Het historisch festival in het Schelfhorstpark werd voor het laatst in 2019 gehouden. Foto: Bianca Hellemons

Met elke editie probeert de organisatie nieuw spektakel te brengen. Zo ook deze vijfde editie, die van 21 tot en met 23 april wordt gehouden. “De grote hit is de veldslag, ook al blijft het dezelfde manier laden.” Dit keer komt er een authentieke ambulance. “Die gaan we 1 op 1 nabouwen, zoals eentje uit 1800. We hebben een oude boerenkar uit Limburg op kunnen halen en die gaan we helemaal ombouwen tot ambulance.” Om het geheel te ondersteunen zal er ook een oude ziekenzorg zijn. Ook zal er gedanst worden om een vrijheidsboom, komen er een oude bakker, kalligraaf en Schotse doedelzak. Almelose inbreng komt er onder meer van De Oostvaarders en De Schellevissen.

Re-enactor

Makkinga houdt van historie en na een groot stuk in de krant wilde hij zelf re-enactor worden. “Er stond een stuk in over de slag om Bourtange. Ik heb toen naar de VVV gebeld en kwam zo bij de organisatie terecht. Ze vroegen me bij wie ik me dan wilde aansluiten. Bij de Fransen natuurlijk! Een heel weekend heb ik toen mee mogen doen. Dat was fantastisch.”

De Almeloër maakt inmiddels onderdeel uit van een eigen regiment, de 8eme demi brigade. Met leden uit Frankrijk, België, Tsjechië, Duitsland, Nederland en zelfs van verder. “Het is altijd echt een feestje wanneer we elkaar weer zien. In Waterloo in 2015 waren we zo goed als compleet, met 130 soldaten. Door de naweeën van corona hebben we vorig jaar maar vier of vijf evenementen gehad.” Vele re-enactors staan daardoor te trappelen om naar Almelo te komen. Zoals de artilleriegroepen de Saluutbatterij Amsterdam, de 12eme Chasseurs Elite Compagnie uit Frankrijk en het 27e regiment Jagers. “Een deel van ‘mijn’ regiment zal in april ook naar Almelo komen.”

Napoleon

In het Schelfhorstpark staat de slag om Ruigenrode centraal: een gespeelde veldslag in Napoleontische stijl die nooit heeft plaatsgevonden. “We willen de bezoekers warm maken voor de Franse tijd. Over die tijd is bitter weinig verteld, ook op de middelbare scholen. Terwijl er toen enorm veel is gebeurd, ook met Almeloërs”, weet Makkinga. Dingen waar je dagelijks mee te maken hebt, zijn in de Franse tijd vastgesteld: de burgerlijke stand, burgerlijk wetboek, achternaam en de eerste telegraaf komt uit die tijd.”

Precies 100 jaar nadat Stad Almelo en Ambt Almelo fuseerden tot een grote gemeente werd het historische spektakel voor het eerst opgevoerd. In 2019 was de laatste editie. Bij de slag was het gebulder van de kanonnen nog ver in Almelo te horen. Corona gooide roet in het eten voor de eerste lustrum editie. Makking is echter niet stil blijven zitten. Het bestuur van het Historisch Festival is inmiddels uitgegroeid tot negen personen. “Er komt zo ongelooflijk veel bij kijken. Vergunning bij gemeente Almelo aanvragen, maar ook bij justitie in Den Haag omdat we met kruit schieten.” Dat kruit wordt eind deze maand besteld. “Want zonder kruit geen historisch festival”, weet Makkinga. 

Kwartet en boekje

De afgelopen vier jaren heeft het bestuur de kans genomen om het festival grootser aan te pakken, door scholen er nog meer bij te betrekken. Vrijwilligers zullen voorafgaand aan het knallende weekend lessen verzorgen. Kinderen van de basisschool ontvangen een speciaal ontworpen kwartet. Ook ontvangen zij een geredigeerde versie van het boekje ‘De veldtocht van een Almelose weverszoon’. “We zetten van alles in om er een knallend weekend van te maken.”