Uitgaan & Cultuur

Museum de Fundatie te gast in Kunsthal Hof 88

ALMELO - In Kunsthal Hof 88 opent op zondag 23 juni de nieuwe tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is een samenwerking tussen Museum de Fundatie Zwolle en Kunsthal Hof 88, waarbij de Almelose Kunsthal kunstwerken van Museum de Fundatie tentoonstelt onder de noemer ’Museum de Fundatie te gast’. Tijdens deze editie is gekozen voor een tentoonstelling met werken van Jan Cremer aangevuld met enkele bijzondere kunstwerken van Paul Citroen.

In de Tuinzaal van Kunsthal Hof 88 is een tentoonstelling te zien van de Oldenzaals kunstenaar Wiebe Bloem. De feestelijke opening van deze prachtige tentoonstelling vindt plaats op zondag 23 juni om 15.00 uur in de Kapelzaal van Theater Hof 88. De muzikale omlijsting tijdens de opening wordt verzorgd door Sietse de Leeuw. De feestelijke opening is vrij toegankelijk.

Jan Cremer

Toen Jan Cremer zijn schilderscarrière begon, viel zijn stijl direct op door de levendige kleuren en krachtige expressie. In de jaren vijftig brak hij door in Parijs, waar hij zijn kenmerkende 'Peinture Barbarisme' ontwikkelde: ruige doeken met dikke verflagen, vermengd met zand, jute en andere materialen. Met zijn onconventionele aanpak plaatste hij zichzelf direct in het centrum van de moderne kunstscene. In 1961 verliet hij Parijs voor het afgelegen Ibiza, waar het ruige landschap hem inspireerde tot een serie werken met een haast oosterse flair. De publicatie van zijn boek 'Ik Jan Cremer' in 1964 deed veel stof opwaaien in Nederland. Met de opbrengst van deze bestseller vestigde hij zich in New York, waar hij zich toelegde op expressieve en kleurrijke tulpenvelden, een opvallende afwijking van zijn eerdere abstracte werken.

Paul Citroen

In de eerste decennia van de vorige eeuw was Berlijn het centrum van de artistieke avant-garde. Paul Citroen, geboren in 1896, bevond zich midden in deze bruisende scene. Hij raakte bevriend met vooraanstaande kunstenaars van zijn tijd, zoals Klee en Kandinsky. Citroen was niet alleen een chroniqueur en verzamelaar van moderne kunst, maar ook een pionier die in 1933 de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam oprichtte. Hoewel hij zijn modernistische visie decennialang bleef uitdragen, lag zijn focus in zijn eigen werk voornamelijk op portretkunst, wat beschouwd werd als zijn specialiteit. Rond 1960 ontmoette hij de jonge kunstenaar Jan Cremer, die hij op verschillende momenten zeer treffend portretteerde.

Wiebe Bloemena

Wiebe Bloemena, geboren in 1960 te Delden, is een schilder die zijn creatieve kracht put uit een intuïtieve en visuele benadering. Hij voltooide zijn opleiding aan de AKI in Enschede aan het begin van de jaren tachtig. Bloemena staat bekend om zijn vermogen om volledig herkenbare, maar tegelijkertijd geheel irreële beelden van vaak niet-bestaande landschappen te creëren. Hij balanceert op de grens tussen schijn en werkelijkheid en weet de toeschouwer dankzij zijn fabuleuze techniek mee te nemen naar een buitengewone realiteit. Zijn werk is een wereld van verwondering, waarin men graag verdwaalt.