Uitgaan & Cultuur

Oude Franse ambulance nagebouwd voor Historisch Festival Almelo

ALMELO - Elke editie probeert de organisatie van het Historisch Festival met iets nieuws uit te pakken. Een ambulance, nagebouwd zoals die rond 1800 werd gebruikt, moet een van de publiekstrekkers worden van de vijfde editie. Een oude boerenkar is uit Limburg opgehaald en in enkele weken tijd getransformeerd tot ambulance. “Het is meer werk dan we hadden gedacht”, zegt bouwer Chris Schröder.

Chris Schröder beitst de nagebouwde ambulance voor het Historisch Festival Almelo. Foto: Bjorn van den Elst

Het is een uniek project binnen het Historisch Festival Almelo: het één op één reproduceren van de enige echte authentieke ambulance, die stamt uit de Franse tijd. Schröder kreeg de beschikking over de originele tekeningen van een kleine een grote ambulance en struinde internet af om een oude boerenkar te vinden. “Die hebben we gevonden in Limburg. Een kar die bijna 100 jaar oud is. Met houten wielen, want het moet wel passen in die Franse tijd.”

De boerenkar mochten ze stallen bij Bouwmensen Almelo aan de Veldkampsweg. Samen met Frank Nijboer heeft Chris vele vrije uren erin gestoken om de boerenkar in zes weken tijd te transformeren. “We hebben het gewoon opgepakt. De bouwtekening hebben we aangehouden als model, niet voor maatvoering. Want wij zitten met die oorspronkelijk kar.” 

Met de opbouw erop is de 2,44 meter lang. En dan komt de bok er nog voor. “En hij is hoog”, meldt Schröder. “Door de wielen komt ‘ie al bijna een meter van de grond. Ik denk dat de opbouw ongeveer 1,70 meter hoog is. Voor die tijd konden mensen er rechtop in staan.”

De grootste uitdaging was het dak van de ambulance. “Dat was het meest moeilijke omdat het een rond dak is. We hebben hiervoor hele dunne platen gebruikt en deze met lijmtangen en spanbanden vastgemaakt. Dat hebben we een week laten rusten en dan maar hopen dat ‘ie rond blijft. Dat was onze grootste angst. Maar het is gelukt.” Daarna was het tijd om de nagebootste ziekenwagen van binnen en buiten in de beits te zetten.

Werden in de Franse tijd slachtoffers uit het slagveld gehaald met de ambulance, tijdens het Historisch Festival zal de ambulance voornamelijk dienst doen als ‘lappenmand’. Net als in die tijd zal een chirurgijn er de zogenaamde operaties in uitvoeren. Chris verzekert: “Het lijkt dan net als hij aan het opereren is, met zaag en al.”

Het historisch festival vindt plaats op 21, 22 en 23 april in het Schelfhorstpark. Er komen maar liefst 550 reenactors, 10 paarden en 10 kanonnen om er een spectaculair evenement van te maken. Op 15 april trekken de vrijwilligers van het Historische Festival Almelo met de door de binnenstad.

Zondag 23 april is er van 12.30 tot 14.30 uur een demonstratie van het militair veldhospitaal, met medewerking van de chirurgijn en ambulanciers.